Pages

Tuesday, February 14, 2012

salah ke minat korea??

السلام عليكم

 안녕하세요 (annyeonghaseyo) FYI it's "hello" in korea language....

ni apsal la plak berkorea bagai....
haish....
ni nak cter la ni bermula nya
ungkit pasal korea ni...

aritu ade la sorang kawan ni, dye baik je....
tapi aritu, pertanyaan nye kat aku, membuatkan aku terpikir 
"SALAH KE ORANG2 MINAT KOREA?"

aku rase benda ni dah lame....
zaman muda-mudi laa nih, minat k-pop, j-pop bagai....
so bagi hangpa yang x berapa nak hapdate, 
or bukan golongan muda-mudi mungkin la tak minat...
 
yela takleh nak salah kan diorang jugak...
kalau dah kerja 24 jam...
mana ade mase nak layan supar juniar, 
nak menari ngan 2am, 2pm...keke
layan drama lagi la tak kan....
 
bukan pe,
ade la pernyataan dye yang wat aku tak puas ati kan,
"aku tak paham la orang yang minat korea ni....."
ok takpe la ko tak minat sudah...
aku lagi tak minat hindustan...

"ko paham ke ape yang dorang nyanyi ni?"
aku layan lagu yang ade english sub...puas?
eleh, ko tak paham hindustan, x pham omputeh,
bleh plak ko humming lgu tu....
lagi pun google translate kan ade...type aje =)

"ko minat sebab dorang hensem je kan?"
ko pun carik BF yg hensem kan....
so skati aku lar...

pfftt....
nasib baik la member kan....
mule2 aku bese je...
tapi dah banyak sangat songeh, aku pun panas la....
bukan nak kecoh2, or besar kan benda yang kecik...
yela, ape yang korang minat, tak pernah pun 
aku komplen....
sume aku ckap cantik, sume aku ckap bagus...
so kalau korang tak support tak yah la kutok...

aku pun mula2 tak layan jugak korea2 ni....
1st aku tengok citer korea time fom 3...
mase tu full house la, meteor garden la (taiwan), winter sonata la...
layan camtu2 je...

mase fom 6 mula la berjinak2 dengan supar juniar....
itu pun 1 tu jela kump korea yang ak tau....
tapi biler da masuk u ni baru aku tau banyak sikit...
layan movie nyer, drama nyer la....
sekarang variety show dorang pun aku layan....
budak laki pun layan movie korea, cter sedeyh,
sampai mengalir air mata jantan,
so nak kate ape...

tapi mase aku keje pun memang aku x hapdate pape 
pasal korea...
yela keje 24 jam, tapi x kaye2....
so bila citer tu dah 2 3 taon lepas aku baru layan,
baru terhegeh-hegeh nak tengok, memang tak la kan....

yela mase tu lappy xde, nak donlod pun susah...
sekarang ade idm ni,
segala nye aku donlod....
baru la nak bahagia skit...

aku minat2 je...
saje suka suki....
setiap manusia kan ade minat masing2.....

kalau mase sekolah rendah rmai minat pink ngan biru....
sampai kan ade name panggilan g...
"bubble pink","bubbles", "buttercup","blossom"
nak bubuh dalam "BIODATA SAYA" la kate kan...
tak plak komplen...
aku geli u...
kalau dah name bedah, senah, bubuh jela...
tak payah nak berbubble-bubble sangat...

pastu naik plak minat purple, violet, purpelish...ahai....
sekarang takdah...orang minat 'color block' la weh...

so nak kate ape....
minat dari segi kaler pun berubah ikut zaman....
belum lagi citer pasal cita2...
kalau dulu tanya pasal cita2,
"saya minat jadi doktor/polis/cikgu"
besar jadi gangster....apa daa.....
(lari dari tajuk)

so, bukan nak kritik/kutok sape2, 
cume respect minat/pandangan orang len....
jangan la sesuka hati mengata kalau dah tak minat....

nak tanya bole, tapi jangan la sampai annoying sangat...
tau la tak dapat nak minat kan,
sebab tak tahu....
kalau minat, mesti kita ingin tahu kan...

macam minat kat orang la....
kalau kita tak minat, dye wat ape pun tak endah....
cuba kalau minat....
uishh.....malas nak cakap....
 
ni siap ade pie cat g...
 

aku pun layan korea yang mane best2 jer...
ade gak korea yang tak best...
kadang2 cam mengarut ke, lambat sangat citer nyer, 
aku skip2 jer....
aku bukan la fanatik...
care ko cakap tu macam aku ni kipas susah mati
sangat kat korea tu...
 
kalau lagu2 nyer tu, aku suka rentak nyer,
catchy, pastu happening..
eleh, ko pun nyanyi jugak lagu sorry morry tu...
banyak nyer lagu korea aku carik MV yg ade
"eng subtitles, hangul &romanization"
untuk lebih faham....

sekarang ni banyak gak citer korea kat tb...
lagi2 yang dialih bahasa...
thanks sangat2 la...
memang x feeling pun ak tengok....

lagi plak ade variety show...
RM n FO
"lelaki berlari" ngan "keluarga besiar-siar"
best...
funny n kalau tengok lagi pun x jemu....

so aku tak salah kan korang yang tak minat korea o jepun...
yela mungkin korang minat mat salih o karya tempatan...
sebab aku pun annoying jugak biler aku cakap
"kalau nak tengok wayang, aku tak nak tengok citer melayu
lagi sanggup tengok kartun"
so mungkin la aku yang memulakan dulu...
memulakan sesuatu yg orang lain LIKE n aku plak DISLIKE...
tapi aku minat jugak omputih....macam2 jugak citer aku ade.....
melayu, ade sikit2 la....

so for me, respect each other opinion...
suka tak suka, minat or tak minat, 
itu pendapat masing2 kan.....
jangan la kerana korea nak tarik muka kan...

so be happy, n lagi 1 kalau nak komplen ke ape, 
beralas skit yer.....
sebab kadang2 manusia ni mood nyer swing selalu...
kang tersalah cakap kang, badan binasa....

-3nD-
>.<

2 comments:

eszyamin said...

hahaha..okay sgt terasa,,saya bukan x suka, cuma fed up je bila hari2 adik dan abng bukak lagu korea kuat2..sampai bnda sy x minat pon boleh hafal lagu die..tp yg peliknya saya x terdidik pon nak meminati k-pop walaupun saya terdedah dgn benda2 tersebut hari2..

Lyn said...

haha...maafla ye klu terasa...
benda ni pun sy sndri pun x terlintas nak minat..mungkin sbb sumber nyer yg byk,n kat mne2 pun leh dpt,n influence by frens, wat jd tertarik...yg pntg bkn bnda buruk kan...juzz utk happy2 n hobby.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...